ERASMUS+ „Kvalifikacijos tobulinimas su Erasmus+“

  • Titulinis
  • ERASMUS+ „Kvalifikacijos tobulinimas su Erasmus+“

Praktika Berufskolleg, Vokietijoje

Esu nedaug keliavęs ir bet kokia kelionė į užsienį yra nauja patirtis. Profesinėje mokykloje mokytoja pasiūlė užpildyti ERASMUS+ programos projekto „Kvalifikacijos tobulinimas su Erasmus+“ . Šio projekto tikslas atrinkus gabiausius mokyklos mokinius ir išsiųsti juos  atlikti praktiką užsienyje. Kurioje šalyje atlikti praktiką man nebuvo labai svarbu, svarbu buvo, svarbiausia buvo dalyvauti.  Na o pirma šalis, apie kurią visgi pasvajodavau, buvo Vokietija. Taip ir atsitiko, kad stažuotis buvau atrinktas į Vokietiją profesinio mokymo mokyklą Berufskolleg.

Į šį mobilumą buvo atrinkti iš viso 6 mokiniai ir lydinti mokytoja, kuri savaitę praleido su mumis. Skridome lėktuvu su vienu persėdimu, Vilnius – Frankfurtas, Frankfurtas – Diuseldorfas. Lėktuvas į Frankfurtą vėlavo, tad Frankfurte nespėjome įsėsti į kitą lėktuvą, todėl mums paskyrė kitą skrydį vėliau, bet aš dėl to neliūdėjau- buvo proga pasivaikščioti po Frankfurto oro uostą. Pirmą kartą pamačiau vieną didžiausių oro uostų. Jis tikrai buvo didelis, nes išsilaipinus teko skubėti į kitą įlaipinimo vietą, kuri buvo tolokai, apie 5 – 10 min. kelio. Diuseldorfe mus pasitiko RHEIN MASS profesinio rengimo mokytojai, kurie mus ir nuvežė į Kempeną, kuriame apsigyvenome, trumpai aptarę kitos dienos reikalus ėjome miegoti, kadangi atvykome vėlai. Gyvenome viešbutyje, kambaryje apsistoję po tris.

Išaušus rytui, ėjome pusryčiauti. Sočiai papusryčiavus mus pasitiko vienas iš Rhein Mass mokytojų, kuris mus palydėjo į jų mokyklą, ten susipažinome su mokyklos direktore ir toliau ėjome į mums, automobilistams, aktualiausią vietą, mokymo centrą, kuris buvo šalia mokyklos. Tas centras iš dalies kaip ir pas mus Bukiškyje, Transporto sektoriniame praktinio mokymo centre. Didelis angaras, kuriame pilna ir naujų ir nevisiškai naujų automobilių, su kuriais mokiniai mokosi atlikti diagnostiką bei remontuoti juos. Tame pačiame pastate yra keletas klasių, kuriose mokiniai mokosi automobilių mechanikos teorijos. Trumpai susipažinę su mokykla, kiekvienas gavome po įmonę, kuriose atlikome praktiką visas dvi savaites. Trys iš mūsų liko Kempene, o kiti trys važiavo į kitus miestus, kurie buvo netoliese. Man teko servisas Grefratho mieste, kitiems dviems mano kambario draugams – Lobberiche. Į Grefrathą ir Lobberich pirmas dienas vykome viešuoju transportu, tai buvo įdomu, nes pamatėme šiek tiek daugiau nei tie mokiniai, kurių įmonės buvo Kempene.

Man praktikos vieta –  automobilių servisas „Bist – Motoren“, kuris labiau specializavosi variklių remonte. Servisas padalytas į dvi dalis.  Viena dalis, kurioje automobilius remontuoja, kita – kurioje remontuojami būtent varikliai, šlifuojamos variklio dalys. Buvau priskirtas prie dviejų darbuotojų, kuriems ir padėjau atlikti darbus, teko padirbėti ir prie staklių, su kurių pagalba montavau vožtuvus į variklio galvutę.  Šios praktikos užsienyje metu turėjau galimybe pamatyti, kaip dirbama Vokietijoje, kokia tvarka pas juos, kaip atliekami remonto  darbai. Man patiko, kad darbas buvo su variklių priežiūra, nes įgavau daugiau patirties šioje mano profesinėje srityje.

Laisvo laiko taipogi turėjome. Grįžę iš po darbų, visi kartu eidavome pavakarieniauti į miestą, kiekvieną dieną eidavome vis į kitą vietą, norėjome išragauti, kuo daugiau skanių patiekalų. Rhein Mass profesinio rengimo mokytojai buvo suplanavę mums užsiėmimus, kad nenuobodžiautume Kempene, kuris yra gana nedidelis. Jie stengėsi padaryti, kad mūsų stažuotė Vokietijoje, nebūtų tik praktika. Vykome pažaisti boulingo ir į vidaus alpinizmo užsiėmimus. Buvome ir Diuseldorfe, pamatėme Reino upę, vieną srovingiausių ir reikšmingiausių Europos vandens kelių, pasivaikščiojome  po miestą, stengėmės būti arčiau vienas  kito, nes tai didelis miestas, kuriame labai daug žmonių ir lengvai galima pasiklysti. Be to, buvome nuvykę į automobilių parodą, kurioje yra pilna ir naujų, ir senų, ir labai prabangių automobilių, kurių vertė siekia šimtus tūkstančių eurų. Žinoma, taip pat turėjome laiko apžiūrėti Kempeno miestą, kuris buvo gražus ir ramus.

Esu dėkingas mokyklai, jog gavau galimybę atlikti stažuotę užsienyje, tai buvo patirtis, kurią prisiminsiu ilgai. Per šią kelionę įgavau žinių, praktikos, padedant serviso darbuotojams remontuoti variklius, taip pat sustiprinau, pagilinau savo anglų kalbos žinias, naudingai praleidau laika Vokietijoje, susipažinau su naujais žmonėmis. Su profesijos kolegomis iš Lietuvos ir Vokietijos  praleidome laiką tikrai smagiai. O svarbiausia – per Erasmus+ programą patobulinau savo automobilių mechaniko kvalifikaciją ir pamačiau pasaulio.

Arnas Rutkauskas

Skip to content