Stažuotės dalyvių įspūdžiai Prancūzijoje

  • Titulinis
  • Stažuotės dalyvių įspūdžiai Prancūzijoje

Stažuotės dalyvių įspūdžiai Prancūzijoje     

Visuomet  svajojau aplankyti Paryžių. Profesinėje mokykloje mokytojams rekomendavus užpildyti anketą  ir dalyvauti jaunimo mainų programoje ERASMUS+, nesudvejojau ir po kelių savaičių sužinojau, jog patekau į šią programą, mat joje gali dalyvauti tik gerai besimokantys mokiniai ir tik mokytojams rekomendavus.  O pasiūlymas ir buvo vykti į svajonių miestą.

 

Mūsų komandą sudarė 6 mokiniai. Vykome į Argentuel mieste įsikūrusią GARAC profesinio rengimo mokyklą. Čia skirtingai nei Lietuvoje mokiniai turi mokytis 6 metus. Labai nustebino, kad šios profesijos mokiniai pradeda mokytis jau nuo 16metų. Po pirmo kurso mokiniai jau turi galimybę dirbti didelėse kompanijose, tokiose kaip „PEUGEOT“, „RENAULT“, „BOSCH“ ir savo įgytas žinias pritaikyti praktikoje.

 

Šioje mokykloje mokiniams sudarytos puikios sąlygos mokytis. Mokiniai, gyvenantys kituose Prancūzijos miestuose, gali apsigyventi šalia mokyklos esančiame bendrabutyje. Mokykla turi griežtas taisykles, kurių nevalia laužyti. Teritorijoje negalima naudotis mobiliaisiais telefonais, išskyrus paskaitose, internetas, prie kurio mokiniai gali prisijungti, yra tik tam tikrose vietose. Tokia tvarka sudaryta tam, kad mokinių neblaškytų kitos veiklos, kurių galima susirasti internete. Mobiliuoju telefonu galima naudotis tik laisvu laiku arba mokytojams leidus. Visi mokiniai mandagūs – pasisveikina net jei taves nepažįsta. Taip pat mokykloje galioja aprangos kodas – negalima vilkėti treninginių kelnių ir jokių būdu negalima avėti kedų.

 

Mus oro uoste pasitiko bedrabučio valdytojas ir atvežęs supažindino su bendrabučio tvarka ir aprodė kambarius, kuriuose gyvensime. Kambariuose mokiniai gyvena po 2 arba po 4. Sekantį rytą mokyklos direktorė mus vaišino kruasanais, prancūziškom dešrelėm ir omletu, supažindino su personalu ir programa, kuri bus vykdoma 2 savaites. Tad po lengvų pusryčių turėjome laisvą laiką, kurio metu iškeliavome susipažinti su miesteliu Argentuel.

 

Mokykla bendradarbiauja su automobilių serviso įmonėmis ir mokymosi tikslams tiekia automobilius, kuriuos mokiniai turi galimybę analizuoti ir remontuoti. Taip pat atskirame garaže yra ir sunkiasvorių vilkikų, juos irgi mokiniai turi galimybę remontuoti, bei kėbulų paruošimo ir dažymo boksas, ten mokiniai mokosi kėbulų paruošimo.

 

Programos eigoje turėjome dalį laisvo laiko, per kurį turėjome galimybę nuvykti į Paryžių susipažinti su paryžiečių lankytinomis vietomis, tokiomis kaip Eifelio bokštas, garsioji Triumfo arka, garsusis Montparnasse 56 aukštų pastatas, nuo kurio matosi visa Paryžiaus panorama, ir romantiškasis Montmartras, turintis begalę gatvelių, labai gražią bažnyčią ant kalno ir garsųjį Moulin rouge. Muziejais – Pompidou, kuris yra neįprastas savo išore ir visas apkarstytas vamzdžiais. Aplankėme ir Louvre muziejų, kuriame surinktas visas pasaulio lobynas bei garsioji Mona Lisa. Pasišiurpinti turėjome galimybę nusileidę koridoriais po miestu, kuriuose sudėti tikri žmonių palaikų kaulai, bei paragauti netradicinių patiekalų – sraigių ir varlių kojyčių.

 

Praktikos metu įmonėje „Renault“ turėjau galimybę nemažai padirbėti. Imonės direktorius, nors ir buvo labai užimtas, pats pasisiūlė ir aprodė servisą. Jis labai didelis – jame yra 18 keltuvų, 2 dažymo kameros ir 1 ratų geometrijos stendas „Hunter“, lygiai toks pats kaip ir mūsų mokykloje. Meistras, kurį paskyrė man ir kuris prižiūrėjo, kad visas darbas eitųsi sklandžiai ir be klaidų, negailėjo savo laiko, pastabų bei kritikos, kad ateityje paskirtas užduotis galėčiau atlikti greičiau. Meistras buvo marokiečių tautybės, tad angliškai mokėjo šnekėti tik truputį, bet stengėsi bendrauti ir kartais skolindavosi žodžius iš prancūzų, turkų bei ispanų kalbų. Per šią dviejų savaičių programą sunkiausias ir idomiausias darbas servise buvo padėti pakeisti automobiliui variklį, kurį vienam meistrui dirbant būtu nelengva pakeisti, tad jaučiausi naudingas. Praktikos metu turėjau galimybę pamatyti kokia yra darbo tvarka šioje šalyje, kokiais darbo principais vadovaujasi įmonės vadovas ir kaip organizuojamas darbas.

 

Esu dėkingas mokyklai už suteiktą galimybę sudalyvauti šioje mainų programoje. Kelionės metu turėjau galimybę ne tik pasisemti žinių, bet ir įgyti praktikos serviso įmonėse, padėti serviso darbuotojams atliekant kasdienius darbus ir tvarkant automobilius. Taip pat turėjau puikią galimybę panaudoti turimas savo anglų kalbos žinias. O kartu su kolegomis laisvu metu pamatėme ir susipažinome su nuostabiu miestu – Paryžiumi.

autorius Žygimantas Abromavičius.

Galerija
Skip to content