E-įrankis automechanikų kompetencijoms vertinti pasirengęs startuoti

  • Titulinis
  • E-įrankis automechanikų kompetencijoms vertinti pasirengęs startuoti

Naujas internetinis resursas automechanikams

 

2020 metų kovo mėnesį startuoja puikus internetinis resursas, aktualus transporto, o konkrečiau – automobilių mechanikos sektoriaus bendruomenei. Tai – „E. priemonė automobilių mechanikos profesinėms kompetencijoms vertinti atsižvelgiant į ES patirtį“ (angl. „E-tool for assessing the professional competences of Car Mechanics in the context of EU experience“).

 

Būdas: „Erasmus+“

 

Šio įrankio sukūrimo idėjos įgyvendinimas tapo įmanomas per „Erasmus+“ strateginių partnerysčių inovacijų projektą. Projektą koordinuoja Vilniaus automechanikos ir verslo mokykla. Galimybė vykdyti inovacijų projektą drauge su kitomis išskirtinėmis profesinio mokymo ir aukštojo mokslo Europos institucijomis kaip niekad anksčiau leido pajusti ir kartu išgyventi projektą kaip kūrybinį procesą su apčiuopiamu, pamatuojamą vertę turinčiu rezultatu – intelektiniu produktu.

 

Grįžkime prie esmės

 

Pedagoginės bendruomenės dažnai vartojamas žodis „projektas“, kartais nutolsta nuo savo tikrosios prasmės ir net keleto mokinių prezentacijos sukūrimas įgyja skambų „projekto“ pavadinimą. O ar prisimename, koks tikrasis šio reiškinio apibrėžimas? Turbūt universaliausias yra toks: tai laikina veikla, galinti peraugti į pastovią, nukreipta į unikalaus tikslo pasiekimą (pvz., produkto ar paslaugos sukūrimą), turinti savo pradžią ir pabaigą bei baigtinius išteklius. Na, o pagal Lietuvos komunikacijos asociacijos siūlomą apibrėžimą, projektas – suplanuota seka veiksmų, kuriais siekiama konkretaus organizacijos ar asmens išsikelto tikslo.

 

Projektas tikrąja šio žodžio prasme

 

„Erasmus+“ strateginių partnerysčių inovacijų projektai yra būtent tokie. Jų metu kuriamas unikalus, laisvai prieinamas resursas, medžiaga, priemonė ar kitas intelektinis kūrinys, kurio poreikis yra pagrįstas ne tik vienai organizacijai, bet jų tinklui ir dar plačiau. Šio konkretaus projekto tikslas – turėti elektroninę priemonę anglų kalba su praktinio tipo užduotimis automobilių mechanikų ir elektromechanikų profesionalioms kompetencijoms įsi/vertinti. E. įrankis turi 7 pagrindines turinio dalis: 1. Variklis, 2. Transmisija, 3. Važiuoklė, 4. Stabdžių sistema, 5. Automobilių komfortas, 6. Elektroninė valdymo sistema, 7. Elektrotechnika. Visos užduotys yra susijusios su automobilių diagnostika, priežiūra ir remontu. Į užduotį įtrauktos vizualizuotos – foto ir vaizdo įrašo palaikomos funkcijos, kad priemonė būtų efektyvi, aiški, tinkama tiek mokymo tikslams, tiek egzamino/kompetencijų testavimo veiklai.

 

Kodėl pasirinkta anglų kalba?

 

Anglų kalba – Lingua franca ir toks įrankis yra prieinamas platesnei europiečių bendruomenei. Be to, be anglų profesinės kalbos, aukštos profesinės kvalifikacijos automobilių mechanikas ar elektromechanikas neįsivaizduojamas. Universali automobilių diagnostinė bazė prieinama dažniausiai anglų kalba, taigi automobilių mechanikas/elektromechanikas, pasirengęs bendrai Europos darbo rinkai turi gebėti ja disponuoti pakankamu lygiu. Resurso naudotojai, pasitelkdami „E. priemonę automobilių mechanikos profesinėms kompetencijoms vertinti atsižvelgiant į ES patirtį“ galės gilinti profesinės anglų kalbos žinias ir taip pat gerinti savo darbo su diagnostine įranga įgūdžius, atsiskleis gebėjimas naudoti terminus, autodalių ir įrankių pavadinimus. Darbdaviams tai papildoma darbo priemonė naujokams testuoti.

 

Kūrėjų-ekspertų nuomonė

 

Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos Praktinio mokymo vadovas Tadas Klevas šį internetinį resursą apibūdina taip: „Šiuo įrankiu būsimieji specialistai mokymosi metu galės vertinti savo įgyjamų žinių ir įgūdžių lygį ir numatyti veiklų kryptis reikiamų praktinių gebėjimų įgijimui. Taip pat specialistai, dirbantys transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto įmonėse,  turės galimybę įsivertinti praktinių veiklų, susijusių su tiesioginėmis pareigomis, atitikimą techninės priežiūros ir remonto atlikimo technologiniams reikalavimams ir gamintojų rekomendacijoms. Tokiu būdu ši priemonė ne tik suteikia galimybę patikrinti praktines žinias ir gebėjimus, bet atlieka mokomosios medžiagos funkciją, tuo įgalindama gerinti įmonių paslaugų kokybę ir kliento pasitenkinimo atlikta paslauga lygį, mažinti gamybinių klaidų kiekį, tuo prisidėdama prie bendrojo vidaus produkto augimo Lietuvoje ir Europoje bei mažinant aplinkos taršą.“

 

Pridėtinė vertė

 

Projekto tarptautinei komandai šios strateginės partnerystės laikotarpis buvo savo profesinio meistriškumo pristatymas Europos kontekste bei spartaus asmeninio tobulėjimo laikas. Įdomu dalintis tuo, ką gebi geriausiai, bet ne mažiau įdomu mokytis vieniems iš kitų ir lygiuotis į geriausius.  Ekspertų grupei svaraus, transporto sektoriui reikalingo intelektinio rezultato kūrimas buvo svarbiausia, tačiau ne vienintelė priežastis patirti projektą kaip išskirtinai pozityvią ir įsimintiną patirtį. Kūrybiniame ir kruopštaus bendro darbo procese gimusi draugystė yra labai tvirta ir ilgalaikė. Projekto darbo grupės tarptautiniai susirinkimai buvo reikalingi kaip oras. Komandos sėmėsi įkvėpimo vienos iš kitų, dalinosi entuziazmu, įžvalgomis. Žmonėms reikalingi žmonės. „Erasmus+“ projektų pridėtinė vertė yra ir liks draugysčių tarp Europos žmonių ir ištisų švietimo bendruomenių užsimezgimas.

 

Projekto informacija:

 

  1. priemonės adresas internete:  https://vavm.lt/E-Tool-Car-Mechanics

Projekto partneriai – Tartu Kutshairiduskeskus, Centro Integrado de Formación Profesional Someso, Zespol Szkol Samochodowych im. Tadeusza Tanskiego, Rhein-Maas-Berufskolleg ir Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija.

 

Projekto metu įvykdyta/vykdoma– 4 tarptautiniai projekto valdymo ir koordinavimo susitikimai, reguliarūs virtualūs susitikimai, užduočių kūrimas, užduočių skaitmeninimas. Šiuo metu vykdomi projekto sklaidos renginiai skirtingose partnerystės šalyse. Vilniaus automechanikos ir verslo mokykla drauge su Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija E. priemonės sklaidos renginį vykdys 2020 m. kovo 24 d. Kviečiame dalyvauti! https://projektaivavm.wixsite.com/kvietimas

 

  1. priemonė oficialiai startuos2020 m. kovo mėneso pabaigoje. Šis produktas taps prieinamas transporto sektoriaus profesinio mokymo įstaigoms ir kitoms suinteresuotoms šalims.
  2. Projekto tinklapis – https://projektaivavm.wixsite.com/e-tool-car-mechanics

 

Straipsnio autorė – Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos tarptautinių projektų koordinatorė Edita Rumbutė

 

Nuotraukos – projekto dalyvių

Galerija
Skip to content